Pénz Kálmán Pénzügyi Blogja

Friss topikok

  • Jákoti: @Goldschmidt: Köszi a linket! Elolvastam a blog egyes cikkeit, szimpatikus amikről írnak. Különöse... (2018.03.23. 16:20) Az ETF előnyei és veszélyei

Címkék

Archívum

Az ETF előnyei és veszélyei

2013.05.13. 12:39 Pénz Kálmán

Az ETF az Exchange Traded Fund rövidítése, ami a neve alapján egy olyan befektetési alap, amivel a tőzsdén kereskednek. Általában egy valós indexet követ, pl a BUX-ot, vagy éppen az MSCI BRIC-et, azaz egyszerre Braziliát, Oroszországot, Indiát és Kínát.

Az ETF fő előnye a befektetési alaphoz képest, hogy olcsó, gyakran fél százalék alatti az éves díja. Egy hagyományos befektetési alapnál sok bőrt húznak le az emberről. Az első az éves díj, ami önmagában már legalább a duplája az ETF díjának, jellemzően 1-3%. Ez nem kerüli el senki figyelmét sem, ugyanakkor erre rájönnek különböző adminisztrációs költségek. Mire minden költség levonásra kerül, örülhetünk, ha legalább a banki kamatokat sikerül túlszárnyalni. Warren Buffet 1997-ben azt jósolta, hogy az ETF-ek elképesztő népszerűek lesznek, mert biztosan több pénzt fognak hozni a befeketetőknek, mint bármelyik befektetési alap költségek után. Igaza lett, de sajnos mára néhány tényező beárnyalja a képet. 

Hátrányok

  • Az arany, gabona, olaj és egyéb árucikk követő ETF általában nem rossz, de válsághelyzetben szinte biztosan katasztrofális. Mivel több ETF-et adnak el, mint mögötte álló kézzel fogható terméket, az ETF értéke úgy is csökkenhet, hogy a hozzá tartozó terméké emelkedik. Bár  ennek nincs sok köze az ETF-hez, de már 2010-ben is csak hónapok alatt ügyvédi fenyegetőzéssel tudott hozzájutni egy ügyfél egy svájci bankban a 40 tonna aranyához, ami a bankszámláján ugyan megvolt, de a banknak nem volt kéznél az arany: http://au.businessinsider.com/jim-rickards-take-gold-out-of-the-bank-2010-12
  • Értelmezhetetlen szavakra is érdemes odafigyelni az ETF leírásában, például rehypothecation. Ez nagyjából annyit jelent, hogy eszközt más ügyletekhez "kölcsönadják". Így az alapkezelő plusz pénzt keres, ennek a kockázatát pedig az ETF tulajdonosa viseli.
  • Mi történhet legrosszabb esetben, ha az ETF biztosítva van? Az ETF, csak addig van biztosítva, amíg a biztosító se megy csődbe.

Megoldás: alaposan el kell olvasni az ETF szerződési feltételteket. Mindenki csak abba fektessen, amit teljesen megért. Ha a szöveg érthetetlen, az könnyen lehet, hogy az alap hibája, és az okos ügyfél inkább elkerüli.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzkalman.blog.hu/api/trackback/id/tr375297812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istvan1977 2013.06.24. 10:53:26

Hol a legjobb ETF-et venni? Egyáltalán mit tudok venni normális áron? Lehet ETF -et TBSZ számlán keresztül vásárolni? Itt azt írja a TBSZ ről, hogy a 6% EHo-t is megspórolja majd:
szendreiadam.wordpress.com/2013/06/21/tbsz/
Remélem, mert van pár TBSZ számlám és nem akarok még a TBSz után is adót fizetni.

Goldschmidt 2017.10.16. 12:30:25

@Istvan1977: Szia István!

Magyarországon kb. sehol, mert a BlackRock nem engedélyezi, de magyar emberként tudsz venni az Interactive Brokersen keresztül és az Osztrák Partner Bankon keresztül is. Az utóbbiról itt egy rövid összefoglaló, amit egy blogon találtam:
inwestblog.hu/hogyan-szabaduljon-meg-gyenge-banki-szolgaltatasoktol-ket-het-alatt/

Jákoti 2018.03.23. 16:20:50

@Goldschmidt: Köszi a linket! Elolvastam a blog egyes cikkeit, szimpatikus amikről írnak. Különösen az fogott meg, hogy nem kerül túl sok pénzbe elindulni, úgy, hogy Ausztriában helyezhetek el tőkét. Van valakinek tapasztalata az Osztrák PARTNER Banknál?
Köszi!
süti beállítások módosítása